Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

16 ΜΑΡΤΙΟΥ 2009 : ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «Η ΙΔΕΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ 21ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ» ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ


16.03.2009: Η κατάμεστη αίθουσα της εκδήλωσης.

16.03.2009: Ο Ιωάννης Γιαννάκενας επεσήμανε πως το βιβλίο είναι πρωτοπόρο στην ανάλυση της περιόδου 1967-1973.

16.03.2009: Ο Δημήτρης Ζαφειρόπουλος ανέφερε πως αν το βιβλίο είχε εκδοθεί στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά στην εξέλιξη του εθνικού χώρου σήμερα.

16.03.2009: Ο Γιώργος Λεονταρίτης έκανε μία ιστορική αναδρομή στην περίοδο του καθεστώτος της 21ης Απριλίου.

16.03.2009: Ο Αριστείδης Δημόπουλος επεσήμανε την δημοφιλία του Γεώργιου Παπαδόπουλου μέχρι και σήμερα.

16.03.2009: Ο συγγραφέας Μάνος Χατζηδάκης ανέλυσε όλη την δομή του βιβλίου.

16.03.2009: Η εκδήλωση έκλεισε με σύντομο χαιρετισμό του Σπύρου Ζουρνατζή.
Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 16 Μαρτίου 2009 σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών, η επίσημη παρουσίαση του βιβλίου του Μάνου Ν. Χατζηδάκη: «Η ιδεολογία της 21ης Απριλίου – αναλυτική μελέτη» (εκδόσεις «Πελασγός») την οποία συνδιοργάνωσαν οι εκδόσεις «Πελασγός» και η εφημερίδα «Ελεύθερος Κόσμος». Η αίθουσα (300 ατόμων) κατάμεστη από πλήθος κόσμου όχι απλά γέμισε, αλλά υπήρξαν και όρθιοι εκτός του χώρου.
Την εκδήλωση συντόνισε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας, ο οποίος κάνοντας μία εισαγωγή μίλησε για τον συγγραφέα αλλά και για την αξία του έργου το οποίο όπως είπε «πέρα από εκτιμήσεις, θετικές ή αρνητικές, για πρόσωπα ή πράγματα, η παρούσα εργασία πιστεύω πως θα αποτελέσει σταθμό στην αξιακή δόμηση της εθνικής Ιδεολογίας και της εθνικής διανόησης γενικότερα καθώς αγγίζει ένα θέμα πολύ σοβαρό, πάνω και πέρα από «ταμπού» και ιδεοληψίες». Έπειτα έδωσε τον λόγο αρχικά στον πρώην αντιπρόεδρο κυβερνήσεως Στυλιανό Παττακό, ο οποίος απηύθηνε σύντομο χαιρετισμό, επαινώντας το έργο του Μάνου Ν. Χατζηδάκη, αλλά και τον ίδιο.
Μετά τους ανωτέρω χαιρετισμούς, τον λόγο έλαβε ο πρώτος ομιλητής και εκδότης του «Ελευθέρου Κόσμου» Δημήτρης Ζαφειρόπουλος, ο οποίος με γλαφυρότητα τόνισε την μοναδικότητα αυτού του έργου, το οποίο για πρώτη φορά προέβαλε την ιδεολογία της 21ης Απριλίου, ανατρέποντας την θεωρία ότι δεν είχε. Μετά από μία σύντομη αναφορά του στον Γ.Παπαδόπουλο και το έργο του, ο Δ.Ζαφειρόπουλος έκανε μία σύντομη αναφορά στο περιεχόμενο του βιβλίου μιλώντας για τον χαρακτήρα της 21ης Απριλίου ως εθνικής και κοινωνικής Επαναστάσεως και με συγκεκριμένες αναφορές στον εθνοφυλετικό χαρακτήρα της ιδεολογίας της, την κοινωνική φιλοσοφία της το μικτό οικονομικό της σύστημα και το πολιτικο-πολιτειακό ιδεώδες της. Αίσθηση προκάλεσε και επιτυχής παρατήρησή τους ότι εάν αυτό το βιβλίο είχε βγει στα μέσα της δεκαετίας του ‘80, τα πράγματα θα ήταν τελείως διαφορετικά στην εξέλιξη του εθνικού χώρου σήμερα! Ενώ έκλεισε την ομιλία του με το πόση επίκαιρη είναι ακόμα και σήμερα αυτή η ιδεολογία σε πολλούς τομείς.
Έπειτα, τον λόγο πήρε ο δημοσιογράφος και πρώην γ.γ. της ΕΣΗΕΑ Γιώργος Λεονταρίτης, ο οποίος σε μία εκτενέστατη ομιλία του, αφού διευκρίνισε ότι δεν υπήρξε θιασώτης της 21ης Απριλίου, τόνισε ότι το έργο του Μάνου Ν. Χατζηδάκη τον βοήθησε πολύ ώστε να αναθεωρήσει κάποια πράγματα και να δει από άλλη οπτική γωνία τα ιστορικά γεγονότα. Αφού έκανε μία αναφορά σε όλες τις προηγούμενες στρατιωτικές επεμβάσεις συγκρίνοντας τις διαφορές με εκείνης του 1967, εξήρε τα οράματα του Γ. Παπαδοπούλου και το σχέδιό του για την θεμελίωση μιας νέας Ελλάδος. Αίσθηση προκάλεσε η πεποίθησή του ότι το έργο θα μπορούσε εναλλακτικά να ονομαστεί «Η ιστορία μιας προσπάθειας» και ότι πρόκειται για έργο το οποίο όσο περνούν τα χρόνια θα αποκτά μεγαλύτερη αξία. Η ομιλία του τελείωσε με αναφορές στην σημερινή δραματική κατάσταση του Έθνους και την ανάγκη να βρεθεί κάποια λύση στο εθνικό αδιέξοδο.
Κατόπιν ο λόγος δόθηκε στον πρώην υπουργό και ευρωβουλευτή Αριστείδη Δημόπουλο, ο οποίος αφού εξήρε το σύγγραμμα του Μάνου Ν. Χατζηδάκη, το οποίο όπως είπε εκφράζει απόλυτα το όραμα του Γ.Παπαδοπούλου και την ιδεολογία του, χαρακτηρίζοντάς το μοναδικό, έπειτα αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του ηγέτη της 21ης Απριλίου όπως την έζησε, ενώ έκανε εκτενή αναφορά σε πρόσφατες δημοσκοπήσεις που εμφανίζουν ότι δύο στους τρεις Έλληνες αναπολούν εκείνη την περίοδο και ότι ψηφίστηκε 62ος μεγαλύτερος Έλληνας στην ψηφοφορία του ΣΚΑΪ, καταλήγοντας ότι «ο λαός συνεχίζει να αναφωνεί «πού είσαι Παπαδόπουλε»»!
Τέλος τον λόγο πήρε ο συγγραφέας του έργου Μάνος Ν. Χατζηδάκης, ο οποίος αφού μίλησε για τα 15 χρόνια έρευνας του για αυτό το βιβλίο και αφού τόνισε ότι μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει ούτε μία σοβαρή μελέτη για την 21η Απριλίου, είπε ότι το έργο αυτό όχι μόνο είναι το πιο ολοκληρωμένο μέχρι σήμερα, αλλά και ότι αποκαλύπτει την άγνωστη μέχρι τώρα 21η Απριλίου, αναλύοντας την αγνοημένη μέχρι σήμερα ιδεολογία της. Έπειτα προχώρησε στην επεξήγηση τόσο του τίτλου, όσο και του εξωφύλλου και κατόπιν ανέλυσε ολόκληρη την δομή του έργου. Χαρακτηριστικά σημείωσε ότι μέσα απ’ αυτό το έργο πέραν των άλλων, στην ουσία για πρώτη φορά ο Γ.Παπαδόπουλος «μιλάει» μέσα απ’ αυτό το έργο. Τελειώνοντας ο Μάνος Χατζηδάκης είπε ότι το έργο αυτό δεν έχει αξία μόνο ιστορική, αλλά και επίκαιρη, αφού αποκαλύπτει μία εθνικοκοινωνική ιδεολογία που ανταποκρίνεται και στις σημερινές εθνικές μας ανάγκες, ενώ αφιέρωσε την εκδήλωση στην μνήμη του Γ.Παπαδοπούλου για τα 10 χρόνια από τον θάνατό του.
Η εκδήλωση έληξε με σύντομο χαιρετισμό του πρώην Υπουργού Σπύρου Ζουρνατζή.
Στην παρουσίαση παρέστησαν πολλές προσωπικότητες μεταξύ των οποίων πρώην Υπουργοί, Υφυπουργοί, Γενικοί Γραμματείς, ευρωβουλευτές, δημοσιογράφοι, πρέσβεις και καθηγητές πανεπιστημίου.


http://www.metopo.gr/article.php?id=3707

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου