Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ - Η ΜΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΒΕΖΑΝΗ ΜΕ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΑΠΟ ΤΟΝ Ι.ΚΟΛΟΒΟ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ  Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435 www.hellasbooks.gr και:

https://ekdoseispelasgos85.blogspot.com/ 

email:acroceramo@hellasbooks.gr facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ


Οι Εκδόσεις Πελασγός, στα πλαίσια της προσπάθειάς τους να φέρουν σε επαφή τους σύγχρονους Έλληνες με τις ιδέες και την εθνικιστική κοσμοθεωρία του καθηγητή Πολιτειολογίας Δημητρίου Βεζανή, προσφέρουν στο αναγνωστικό κοινό μία ακόμα σχετικά δυσεύρετη και μάλλον άγνωστη μελέτη του, η οποία αναλύει τα είδη του πολιτισμού, τις μορφές του καθώς και τους παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξή του.
Η μελέτη αυτή δημοσιεύθηκε το 1939, υπό την αιγίδα του μηνιαίου περιοδικού "Έρευνα", με τίτλο "Πολιτισμός και επιστήμη του πολιτισμού". Μέσα από την ανάλυση της έννοιας και των παραμέτρων του πολιτισμού αναδεικνύονται κάποιες από τις κοσμοθεωρητικές απόψεις του (υφηγητή τότε) Δημ. Βεζανή. Όπως όλο του το έργο, έτσι και αυτή η μελέτη του χαρακτηρίζεται από την κριτική σκέψη και την διεισδυτικότητα του πνεύματος του συγγραφέα.
Μέσα από αυτήν την μελέτη, ο αναγνώστης θα αποκτήσει μία σαφή και εύληπτη εικόνα της "θετικής φιλοσοφίας του πολιτισμού" την οποία ακολουθούσε ο καθηγητής Δημ. Βεζανής. Η ανά χείρας μελέτη, μαζί με εκείνη για την Οικονομική και Κοινωνική πολιτική, καταδεικνύουν ότι ο πνευματικός ορίζοντας του Βεζανή δεν περιοριζόταν σε θέματα Πολιτειολογίας και Συνταγματικού Δικαίου, αλλά αντιθέτως ήταν πολύ ευρύτερος και κάλυπτε πολλές πτυχές της ανθρώπινης ύπαρξης. (Γιάννης Ηλία Κολοβός, από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου