Τετάρτη 16 Ιουνίου 2021

ΜΙΑ ΝΕΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΠΕΛΑΣΓΟΣ, ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΑΓΩΓΗ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΤΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΚΟΥΡΚΟΥΤΑ : ΤΑ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΚΗΔΕΙΑΝ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΤΟΥ ΘΕΟΔ. ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΟΥ (ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΕΝΟ ΑΝΑΤΥΠΟ ΤΟΥ 1843)


ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ * Βιβλιοπωλείο Ιωάννου Χρ. Γιαννάκενα Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ΤΩΝ ΦΙΛΩΝ  Χαρ. Τρικούπη 14, τ.κ. 106 79 ΑΘΗΝΑ * Τηλ. 210 3628976 - 210 6440 021 και τοτ. 210 3638435 www.hellasbooks.gr και :https://allilegioitonfilonep85.blogspot.com/ email:acroceramo@hellasbooks.gr facebook: ΠΕΛΑΣΓΟΣ – ΟΜΑΔΑ ΦΙΛΩΝ ΤΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ

 
Την 4η Φεβρουαρίου 1843 σε ηλικία 73 ετών ο κορυφαίος του Αγώνος του 1821, Θεόδωρος Κολοκοτρώνης αφήνει τα εγκόσμια. Με μία ζωή πλούσια σε προσφορά προς το Γένος, από την νεανική ήδη ηλικία, και με περιπέτειες όχι μόνο από τους αλλοεθνείς κατακτητές, αλλά ακόμη κι από τους συμπατριώτες του (καθώς δύο φορές, το 1825 και το 1834 φυλακίστηκε), δεν δείλιασε και δεν υποχώρησε στην φωνή του Χρέους.

Έσωσε σε κρίσιμες στιγμές την Επανάσταση που κινδύνευε, είτε το 1822 με την εισβολή του Δράμαλη στην Πελοπόννησο, είτε στα χρόνια του Ιμπραήμ (1826-1827) με το «προσκύνημα», έναν θανάσιμο κίνδυνο για την Επανάσταση (το μόνο που τον φόβισε σε όλα τα χρόνια του ξεσηκωμού, κατά δική του δήλωση).
Έτσι, την επομένη από τον θάνατό του, στις 5 Φεβρουαρίου 1843, στον Ιερό Ναό Αγίας Ειρήνης της οδού Αιόλου, στην Αθήνα, σύσσωμος ο Ελληνισμός θα τον αποχαιρετίσει. Από την επίσημη έκφραση της θλίψεως των Βασιλέων Όθωνος και Αμαλίας μέχρι τους παλαιούς ζώντες συμπολεμιστές του, όλοι θα τιμήσουν τον Μεγάλο Νεκρό. Θα τιμήσουν έτσι, μία γενιά πού έδωσε στους Έλληνες την ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, το Ύψιστο των αγαθών.
Η παρούσα μαρτυρία των «περί την Κηδείαν του Κολοκοτρώνη» αποτελεί ένα ντοκουμέντο που «ανασταίνει» μία ολόκληρη εποχή.
Και αξίζει σήμερα σε μία εποχή πνευματικής παρακμής να διαβαστεί και να μελετηθεί από όσους νιώθουν ότι το 1821 δεν είναι ένα «νεκρό παρελθόν», αλλά ένα μεγάλο υπόδειγμα αρετών και διδαγμάτων για όλους, μετά από 200 έτη. Για να βοηθήσουμε τους αναγνώστες παραθέτουμε μερικές χρήσιμες επεξηγηματικές πληροφορίες για τα της Κηδείας και τους ομιλητές σε αυτήν.

Περιεχόμενα

Τα περί την Κηδείαν Θεοδώρου Κολοκοτρώνη
Ολίγα βιογραφικά για τους 2 ομιλητές
Ο κεντρικός ομιλητής Κωνσταντίνος Οικονόμος εξ Οικονόμων
«Τί είναι Πατρίς», κατά τον Κωνσταντίνο Οικονόμο
Ο Επικήδειος Λόγος προς τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη
Παναγιώτης Σούτσος
ΧΡΟΝΟΛΟΓΙΟΝ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΔΡΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΘΕΟΔΩΡΟΥ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗ
Εγκώμιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη
Εγκώμιον Θεοδώρου Κολοκοτρώνη, εκφωνηθέν κατά την 25η του μηνός Μαρτίου εις την πρωτεύουσαν του Δήμου Φαλάνθου [Αλωνίσταινα Αρκαδίας]
Ανατύπωσις εκ της πρωτοτύπου εκδόσεως του εκδοθέντος δια πρώτην φοράν, εν έτει 1843, βιβλίου υπό τον τίτλον «Τα κατά την κηδείαν του Μακαρίτου Θ. Κολοκοτρώνου»
Ο αντίκτυπος της απώλειας του Θεοδ. Κολοκοτρώνη
Η μεταφορά των οστών του Θεοδ. Κολοκοτρώνη στην Τρίπολη το 1930 και η περιπετειώδης διάσωσή τους επί Κατοχής από τον Γεώργιο Τσουτσάνη

Συγγραφή-επιμέλεια: Γεώργιος Διον. Κουρκούτας
Τεχνική επιμέλεια: Ιωάννης Χρ. Γιαννάκενας

 

https://www.hellasbooks.gr/ 

https://www.politeianet.gr/books/9789605226237-kourkoutas-dion-georgios-pelasgos-ta-kata-tin-kideian-tou-makaritou-theod-kolokotronou-323915?fbclid=IwAR0ClYTlqOmo-ZsDpVg-pg2ivooAA_a2GmHdD--_yMF58PQdcuk7xRXqhZg

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου