Τρίτη 5 Απριλίου 2016

ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΑ ΦΑΡΣΑΛΑ «ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΣΟΥΡΛΑΣ - Ο ΚΑΠΕΤΑΝΙΟΣ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ» (ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΕΛΑΣΓΟΣ)



Μεγάλη κοσμοσυρροή την Κυριακή 20 Μαρτίου στην πόλη των Φαρσάλων Θεσσαλίας, όπου παρουσιάστηκε το βιβλίο με τίτλο «Γρηγόρης Σούρλας – ο Καπετάνιος της Θεσσαλίας» και υπότιτλο «Έτσι σώθηκε η Θεσσαλία 1942-49», το οποίο αποτελεί την πρώτη εμπεριστατωμένη έρευνα στην ελληνική βιβλιο-γραφία σε αυτό το θέμα.
Το 640 σελίδων έργο που συνέγραψε ο εκδότης Ιωάννης Γιαννάκενας και το οποίο κυκλοφόρησε από τον εκδοτικό του Οίκο «ΠΕΛΑΣΓΟΣ», φέρνει στο φως για πρώτη φορά αποκαλυπτικά αρχεία και εν γένει στοιχεία που δίδουν τεκμηριωμένες αλλά και ανατρεπτικές απαντήσεις σε καίρια ερωτηματικά ή υποθέσεις που είχαν κυριαρχήσει στην μεταπολιτευτική Ελλάδα. Φωτογραφίες, έγγραφα, καταστάσεις μελών, οργανογράμματα, χάρτες, μαρτυρίες κ.α. εμπλουτίζουν την εξαιρετική ερευνητική δουλειά του συγγραφέως, ο οποίος δηλώνει στον πρόλογο του ότι η έρευνα αυτή δεν θα ήταν εφικτή εάν δεν υπήρχε η φιλότιμη συμβολή του απογόνου του Καπετάν Σούρλα, Ηλία Χατζηπλή καθώς και της επιμελήτριας Ελίνας Μαστέλλου-Γιαννάκενα.
Οι εκατοντάδες Θεσσαλοί που παρευρέθησαν στην βιβλιοπαρουσίαση στα Φάρσαλα για τον Γρηγόρη Σούρλα τον Αρχηγό Εθνικής Αντιστάσεως Θεσσαλίας 1942-1949, βιώσαν βαθιές συγκινήσεις από τους εισηγητές. Για το βιβλίο και τον Καπετάν Σούρλα μίλησαν, ο δημοσιογράφος και εκδότης της εφημερίδος «Πανελλήνια Εθνική Αντίστασις» Διονύσιος Βουλγαρόπουλος, ο Δικηγόρος - Θεολόγος Στέλιος Σούρλας (απόγονος), η επιμελήτρια του έργου Ελίνα Μαστέλλου – Γιαννάκενα, ο Συνταξιούχος ΑΤΕ και βαφτισιμιός του Γρ. Σούρλα, Γρηγόρης Κράβαρης και ο συγγραφέας του έργου, εκδότης Ιωάννης Γιαννά-κενας. Όλοι οι ομιλητές καταχειροκροτήθηκαν από το πολύ ζεστό ακροατήριο, εντός και εκτός αιθούσης, καθώς η μεγαφωνική εγκατάσταση κάλυψε και όλους τους ενδιαφερόμενους που προσήλθαν αλλά δεν χωρούσαν εντός και γέμισαν την πλατεία έξω … Εξαιρετικός ήταν στον ρόλο του συντονιστή ο τ. Αντιδήμαρχος Λαμιαίων και εκπαιδευτικός Γιώργος Σαγιάς.
Την εκδήλωση χαιρέτησαν, η κόρη του Καπετάνιου, Γωγώ Σούρλα παρουσία του αδελφού της Κωσταγιάννη, ο Χρήστος Καρακώστας υιός του Καπετάν Μήτσου, ο υιός του οπλαρχηγού – ιερέως Μαχούχα, ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Παπαδημόπουλος, η πρ. βουλευτής Λαρίσης Δέσποινα Σβερώνη - Χονδρονάσιου καθώς και ο ομογενής Άρης Δεσλής του οποίου μήνυμα ανέγνωσε εκπρόσωπος της Ελληνοαμερικανικής Λέσχης Λαρισαίων. Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η απαγγελία από τον μικρό Γρηγοράκο, εγγονό του Καπετάνιου, ποιήματος το οποίο συνέγραψε επ’ ευκαιρία της εκδηλώσεως ο ποιητής Ανδρέας Αλεξόπουλος.
Μετά την 12λεπτη προβολή ταινίας αφιερωμένης στον Γρηγόρη Σούρλα και τα παλληκάρια του, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και η εκδήλωση έκλεισε με τον ΕΘΝΙΚΟ ΥΜΝΟ.



ΚΑΝΑΛΙ ΑΙΩΝΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΙΣΤΗΣ : https://www.youtube.com/user/ierahellas1


30 ΧΡΟΝΙΑ ΠΕΛΑΣΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου